top of page

Silný network jako klíč k budování resilience v 8 bodech

Aktualizováno: 24. 9. 2021





V LHH klademe velký důraz na důležitost networking a budování kontaktů pro podporu organizační transformace, kariérních změn i každodenních stresorů. Proč je ale tak důležitý? Na důvody proč je základem resilience rozsáhlý network se podívala výzkumná společnost i4cp. Z více než 200 pohovorů se zaměstnanci i4cp identifikovali 8 hlavních zdrojů podpory naší odolnosti ze strany naších kontaktů.




1. Pomáhají nám zvládat přepětí v práci nebo doma


Náš network je vlastně něco jako náš rozšířený repertoár dovedností. I když vy sami možná nejste schopni poskytnout službu XYZ, pokud znáte člověka A, který může poskytnout X, člověka B, který může poskytnout Y, a člověka C, který může poskytnout Z, máte všechny zdroje potřebné k poskytnutí této služby. I v LHH vás hlavně díky našemu pečlivě vypěstovanému networku dokážeme spojit s profesionály z celého světa, kteří řeší podobné téma jako vy, anebo nabízejí pozici, o kterou můžete mít zájem.


2. Ujasní nám lidské záměry nebo firemní politiku


Máte přítele nebo kolegu, za kterým můžete jít, aby vám poskytl ‚background‘ nepřehledné, komplikované schůzky nebo přednášky? Takový přítel je nesmírně užitečný při orientaci v pracovním a společenském prostředí a zabraňuje nedorozuměním, kterým se lze vyhnout.


3. Poskytují empatickou podporu a příležitost ‚vypustit páru‘


Přestávky na kávu nejsou jen na kávu. Jako lidé se shlukujeme při každé příležitosti do skupinek a ventilujeme mezi sebou problémy každodenního života. Ať už v práci nebo doma, vypovídání toho, co máte na srdci, vám pomůže racionalizovat vaše prožitky, dostat je do perspektivy a uvolnit napětí, které je s nimi spojené.


4. Nakopnou vás správným směrem vpřed


Ve sportu je tu váš trenér, aby vám řekl ‚Vstaň a bojuj jako muž!‘. Takového člověka ale potřebujeme každý, nejen atleti. Jakmile ze sebe dostanete prvotní vztek nebo zklamání, je na čase se posunut o krok dál. Přirozeně je tato tranzice lehčí s nečí pomocí. Ten někdo může mít podobu chápavého šéfa, blízkého kolegy nebo člen rodiny.


5. Poskytne nám perspektivu, když dojde k neúspěchu


Dokud se nacházíme ve fázi "všechno je špatně", je velmi obtížné změnit perspektivu vlastními silami. Tehdy přichází na řadu vaše síť. "Přenes se přes to" od vašeho partnera nebo když vidíte, jakým problémům čelí někdo jiný, může vám pomoci nastavit váš vlastní problém v perspektivě.


6. Pomáhá nám zasmát se sami sobě a situaci.


Humor je lék proti napětí, úzkosti a stresu jako žádný jiný lékárenský prostředek. Když se smějeme, náš mozek uvolňuje hormony dobré nálady, které nám poskytují úlevu od problémů, s nimiž se potýkáme. Smích je také do značné míry společenskou aktivitou. Smích o samotě je málokdy tak příjemný, když se smějeme s ostatními. Je také nakažlivý - jeden malý vtip může mýt příznivý dopad na celou vaši společnost. Pokud si už ve, nebo někdo vám blízký prochází těžkým obdobím, vyhraďte si čas na něco co vám zvedne náladu a zasmějete se při tom.


7. Připomíná nám cíl nebo smysl našeho života.


Účel je jistě důležitý pro schopnost zvládat obtížné situace. Často jsme tak zaujati tím, že to, CO děláme, má smysl, že zapomínáme, že důležitější složkou našeho poslání může být to, S KÝM to děláme. Vaši spolupracovníci hrají důležitou roli při utváření naší kultury a jejich kumulativní úsilí utváří směr celé vaší práce.


8. Jsou tu s námi když si potřebujeme dát od práce pauzu


Volno od denních nebo i dlouhodobých pracovních bojů je nejdůležitější pro dosažení dlouhodobého kariérního úspěchu. Mít společnost a zároveň si užívat volno-časových aktivit může zvýšit jejich efektivitu, protože se vám lehčeji zapomene na pracovní nebo znepokojivé myšlenky. Mít skupinový závazek k něčemu, ať už se jedná o církevní obřad, hodinu tělocviku nebo třeba páteční pivo, vám zajistí, že přijdete


Už vidíte proč je důležité mít ve svém okolí silnou skupinu lidí kteří vám s radostí pomůžou? Přirozeně nelze očekávat že všechny nebo i jen většinu těchto rolí dokáže zastat jedna osoba - nejčastěji váš partner. Proto je důležité soustředit se na budování kvalitních a dlouhodobých vztahů ve všech oborech a komunitách vašeho života - všechny vztahy mají smysl a je to investice do své vlastní resilience.







87 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page