top of page

Příležitostí je o polovinu méně, kandidátů bude dvojnásobek

Aktualizováno: 22. 6. 2021


(zdroj: LMC, komentáře: LHH)

Podle Českého statistického úřadu a úřadu práce je na pracovním trhu skoro klid. Nezaměstnanost sice stoupá, ale nijak závratně. Čísla z pracovních portálů ale ukazují úplně jiný obrázek. Mluví o tom datový analytiK LMC Tomáš Ervín Dombrovský.



Podívejme se na užitečná data o trhu práce:

Počet nabízených pozic na pracovních portálech klesl o 50%. „Nejhorší propad byl v dubnu, meziročně asi o 60 %, ke konci nouzového stavu došlo k oživení a za červen už je to pokles jen o zhruba 43 %. Ale pořád to znamená, že je skoro o polovinu nabízených míst méně než před rokem,“


Oficiální výše nezaměstnanosti, kterou vidíme v datech z ČSÚ a z úřadu práce, se opravdu tolik nemění a ČSÚ pracuje s daty, které namají tak intenzivní interakci s denní realitou trhu. Ve výzkumech a v datech z pracovních portálů ale vidíme razantní změny a posuny. 


Vzrostl počet těch co hledají.

Zároveň na portálech vzrostl počet lidí, kteří práci hledají, o více než třetinu a poroste dál.. Čím je daný rozdíl? „My vidíme to, co možná úřad práce ne. Objeví se u nás i lidé, kteří nemají nárok na podporu, a proto na úřady práce nepůjdou, a nebo jsou ve výpovědích, a proto tam teď ještě nejdou a snaží se zatím si pomoct sami,“ vysvětluje Tomáš. A odhaduje, že v oficiálních datech se situace projeví na podzim.


"V takovémto období je ze strany zaměstnavatelů, kteří lidi do trhu uvolní důstoné jim pomoci", říka Michal Hatina, který v České republice zastupuje mezinárodní společnost, která každý rok asistuje více než 500 tisíc lidem z více než 7000 organizací najít nové uplatnění. "Praxe v České republice a střední evropě je zaplatit lidem k dohodě odstupné. Zaměstnavatelskou značku a reputaci managementu v regionu však jednozančně posílí, když své lidi firma vyprovodí do takto nepříznivého počasí s benefitem odcházejícím zaměstancům - asistovaným nalezením nové práce - outplacementem - nebo lépe - aktivním hledáním nového angažmá.", říká o důstojných odchodech lidí od respektovaných zaměstnavatelů Michal Hatina z LHH.




S rostoucím počtem uchazečů roste i počet reakcí na inzeráty – meziročně více než o polovinu. Obecně se tedy dá říci, že zatímco před krizí bylo největším problémem personalistů najít vůbec nějaké vhodné kandidáty, nyní je jejich nejtěžším úkolem probrat se hromadou životopisů a vybrat ty nejlepší. Zároveň ale dochází k paradoxním situacím, kdy obsadit některé pozice může být dokonce těžší než dříve.

3 495 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page