top of page

Né úplně tradiční inspirace z Olympijských her

Aktualizováno: 24. 9. 2021




Tokijská olympiáda byla nabytá nejen emocemi a politikou, ale hlavně skvělými sportovními výkony. Česká reprezentace z ní přivezla rekordních 11 medailí, z toho 4 (!!!) zlaté. Jako součást naší agendy Sport Solutions, již žhavíme spolupráci s Českým olympijským výborem a těšíme se, až budeme v úzkém kontaktu s našimi sportovci. Od sportovců se máme hodně co učit, co se týká vytrvalosti, ambicí, disciplíny a time-manažmentu. Pro začátek jsme si pro vás vybrali několik ponaučení, která nám přinesla nejaktuálnější sportovní událost – Olympijské hry, Tokio 2021.


1. Věk je jen číslo




Momiji Nishiya letos vyhrála zlatou medaili v ženském skateboardu. Na nejmladším podiu v dějinách olympijských her stála s 13ti letou Brazilčankou Rayssa Leal a 16ti letou Japonkou Funa Nakayama. I přes svůj nízký věk si dokázaly vybojovat účast a excelovat pod pěti olympijskými kruhy.


Historicky nejmladším atletem na Olympijských hrách byl již v roce 1896 10ti letý řecký gymnasta, který pomohl svému družstvu k bronzové medaili.


Nejen ve sportech vyznačených mladými sportovci předvedli letos náctiletí svoje dovednosti.

Nejmladší sportovkyní v Tokiu byla čerstvě 12ti letá stolní tenistka Hend Zaza ze Syrie.


Díky těmto mladým hvězdičkám vidíme, že i když jsou často při ucházení se o pracovní pozice požadované zkušenosti, klíčové je vaše zanícení a úsilí pracovat a zlepšovat se.


2. Nikdy není pozdě začít

Někdo o olympijských kruzích sní již od peřinky, jiný od prvního stupně, někdo od střední školy. Německé boxerce Nadine Apetzové se povedlo vybudovat si obdivuhodný vztah k boxování až ve 21 letech. Následujících 14 let se pečlivě připravovala a úspěšně se kvalifikovala na letošní hry v Tokiu. Současně s tím zvládá časově náročné doktorandské studium v oboru Neurověd.


„Život olympionika a součastně doktoranda není vůbec lehký“ říká Apetzová v rozhovoru pro Tokio 2020. „Mé dny jsou často velmi dlouhé. Ráno brzy vstávám, abych před hodinami strávenými nad pokusy v laboratoři stihla odtrénovat. Musím si umět efektivně rozvrhnout čas – to je pro mě nejdůležitější.“


Pokud zvažujete změnu kariéry i v pokročilejším věku, neváhejte! Nikdy není pozdě začít a jít si za svým snem.


3. Nepodceňujte svou konkurenci

Jestli jste před olympiádou slyšeli o Ahmedovi Hafnaoui, byli jste asi jedni z mála. Potom, co se kvalifikoval do finále z 8. postupového místa, Ahmed všechny zaskočil fantastickým výkonem a zlatou medailí v plavání na 400m kraul.


„Jen jsem skočil do vody“ hodnotí svůj výkon Ahmed. „Je to jako v nejkrásnějším snu,“ řekl po tom, kdy pro Tunisko vybojoval teprve 5. cenný kov v historii účasti země pod pěti kruhy.


Mezi organizacemi často vidíme mladé a nadějné start-ups, jak směřují do čela svých oborů. Nepodceňujte tyto flexibilní a adaptabilní soupeře, jelikož mají často menší a lépe navigovatelnější prostředí a logistiku.


4. Stůjte si za svým


Letošní olympijské hry jsou nabyté nejen sportovními výkony, ale také politickými a sociálními konflikty, které doprovází skoro každou mediálně významnou sportovní událost. Je to příležitost prosadit si svůj názor, když se na vás upírají pohledy celého světa. Německé gymnastky jsou si toho vědomy a proto opustily klasický gymnastický dres a nahradily ho celotělovým úborem. Chtěly tím vyzvednout silnou spojitost gymnastiky se sexualitou a jejich ‚objectifikaci‘.


„Ženy se především chtějí na pódiu cítit bezpečně!“ tvrdí Vossová, jedna z německých gymnastek. Na olympijské hry nepřijely Němky ukázat svá těla, ale to, co individuálně nebo kolektivně dokáží – svůj gymnastický talent.


Vaše osobní značky jsou příkladem toho, že i v profesionálním světě je důležité stavět na svých dovednostech, a konzistentně komunikovat svou značku. Pokud máte silný názor, stůjte si za ním, a určitě se k vám někdo díky tomu přidá.


5. Rychlost je rozhodující

Součástí skoro každého tradičního sportu je určitá dávka rychlosti. Ať už jsme sledovali gymnastiku, atletiku, cyklistiku nebo neuvěřitelný finish ženského maratonu (posledních 100m zvládla Peres Jepchirchirová za neuvěřitelných 13.6s), vidíme, že rychlost je klíčová. Bez rychlosti by gymnasti nedotočily svá salta, dálkaři nedoletěli tak daleko, a sprinteři, cyklisti a plavci by neměli svoje disciplíny.


Nejen ve sportu je rychlost rozhodující. I v pandemických situacích, byla rozhodující rychlost naší reakce na nepředvídatelná opatření vlády. Uber si vymyslel Ubereats, restaurace začaly poskytovat donáškové služby nebo koncerty se přesunuly na online platformy. Ten, kto tyto změny uvedl dříve, měl zodpovídající výhodu. Uvidíme, jak rychle se bude adaptovat a měnit automobilový a turistický průmysl v následujících měsících a letech, ale jedno víme určitě – rychlost a flexibilita bude rozhodující.


6. Poznejte své hranice

Pro většinu z nás olympiáda znamená obdivuhodné výkony týmů a jednotlivců, překonávání svých hranic a extrémní úsilí. Ale slavná gymnastka Simone Biles je ukázkovým příkladem toho, že odstoupit ve správný čas a dát prioritu zdraví a prospěchu družstva je stejně důležité, jako vytrvat. Bilesová hodnotí svůj bronzový výkon na kladině jako jeden z nejsladších, a to i přes ‚nenaplněná očekávání‘ fanoušků. Ví, že předvedla nejlepší výkon, kterého byla schopná a je ráda, že i ostatní gymnastky dostaly příležitost předvést své dovednosti.


Často se nám zdá, že víc je vždycky lepší. Ne vždy je to tak, a musíme si přiznat, že jsou činnosti, na které už naše dosavadní schopnosti nestačí. Někdy je potřeba v klíčových momentech předat velení někomu, kdo bude schopný v dané situaci navigovat lépe, nebo dát přednost svému zdraví před obchodními úspěchy.


7. Nezapomeňte to pořádně oslavit


Oslavný taneček trenéra Deana Boxalla bude bezpochybně hodnocený jako jeden z nejzáživnějších momentů letošních her. Video australského trenéra rychle obletělo celý svět. Jeho taneční výkon, svou nespoutanou a spontánní energií, značil vítězství jeho svěřenkyně Ariarne Titmus nad plaveckou superhvězdou a favoritkou Katie Ledeckou na 400m kraul. Na videu níže je vidět, že skutečné radosti se nedá poroučet – a nezabrání vám v tom ani organizační štáb (viz paní za ním, která se ho snaží usměrnit).


Každý malý úspěch ve vaší organizaci si zaslouží oslavný taneček. Oslavováním malých pokroků podpoříte týmového ducha, a tím podpoříte komunikaci a efektivitu práce.

Až dosáhnete dalšího úspěchu, zkuste si najít chvilku času, abyste se setkali a úspěch společně oslavili.

22 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page