top of page
rosenbaum126

Videohry jako nástroj k naplnění potenciálu

Aktualizováno: 24. 9. 2021

V předcházejícím článku jsme si představili problematiku nedostatečné angažovanosti na pracovišti. Teď si teda představíme jak by taková aktivní centrála pro výzkum mohla vypadat. Příklad, který použiji vás možná zaskočí, no při hlubším rozboru je to exemplární ukázka jak mít ve své práci flow.








Bonnie Nardi nikdy nebyla nedšencem video her. No v návaznosti na prezentaci jednoho z jejích studentů o kouzelném světě World of Warcraft, se rozhodla tito lákavou hru otestovat. Uvědomila si, že se z této populární hry může něco i naučit. Jako vědec sociálních věd, pustila se do hry 'čistě' s vědeckým záměrem ...


Netrvalo dlouho a Nardi, tak jako mnoha před ní, hře World of Warcraft podlehla, dokonce natolik, že o své zkušenosti napsala knihu - 'My Life as Night Elf Priest'.


"Bylo to jakoby jsem se probudila v pohádce", popisuje Nardi svou zkušenost. V knize detailně popisuje jednu z prvních akci které se svým virtuálním spolkem podnikli. Cílem bylo získat poklad a porazit zlověstné, neoblomné mořské monstra. V den plánované akce proudil Nardiným systémem adrenalin, I když její role a celá akce byli zcela abstraktní a smyšlená. Svoji spoluprací a poučením se z vlastních chyb, členové spolku dokázali monstrum porazit. Podívejme se blíž na emoce a faktory které byli nezbytné pro jejich úspěch, a vysvětlují lákavost této videohry.




Centrála pro výskum v Akci

Je neuvěřiutelné sledovat s jakým nadšením dospělí jedinci prožívají kouzelný svět videoher. No přibližme si faktora které jsme si právě přečetli v Nardiném popisu, a ukážu vám jak tato populární hra aktivuje naše centrály pro výskum.


Autentičnost


Všichni v spolku měli jasně stanovenou roli. Jako noční kněz, měla Nardi vlohu léčit padlé a zraněné spoluhráče. Svou roli si dělala fantasticky a hlavně s radostí. Důležité k nažhavení pro hru bylo, že i když její role byla jasně stanovena, náplň její práce si mohla svévolně poupravit - tak aby nejvíce pomohla týmu. Tím pádem dokázala vyladit své vlohy pro dobro společného cíle a cítila autentičnost ve své roli.


Experimentace


Lákavost World of Warcraft je podpořena možností zkoumat prostředí, své možnosti a nabývat nové dovednosti. Mise Nardino spolku je tomu živým příkladem - na cestě několikrát museli improvizovat a poučit se ze svých chyb. Každým neúspěchem ladily své talenty, schopnosti a znalosti na efektivnější akci, a díky jejich flexibilními přístupu nakonec dosáhli svého cíle.


Většina zaměstnavatelů by byla nejraději, kdyby jejich zaměstnanci přistupovali k práci s podobným přístupem agility, odolnosti a chuti napředovat, jak jsme zažili v Nardiném spolku. Pracovat tak, aby nám čas a práce ubíhaly jako voda (toto se stává díky vlivu dopaminu v našich mozcích), místo toho abychom se každých pár minut dívali na hodinky a modlili se, aby tikaly rychleji.


Během akce v World of Warcarft bylo nezbytné zkoumat a experimentovat.Každý plán sám o sobě měl nízkou pravděpodobnost úspěchu. Nízkou pravděpodobnost úspěchu, ale i minimální trvalé následky, což umožnilo hráčům uvolnit se a poučit ze svých chyb. Jelikož jim na úspěchu akce záleželo, ponaučení bylo nabité emocemi, což nažhavilo naše paměťové centrum, a tím pádem se hráči rychle učili a přizpůsobovaly okolnostem. Právě takovýto flexibilní přístup je potřebný pro zvládání aktuálních turbulencí které otřásají společností. Flexibilita je ale úzce spjatá s experimentací, jelikož flexibilní řešení jsou výsledkem neustálého sloučení a zkoumání alternativ.


Zmysluplnost

Nardi působila ve fiktivní hře - její cíl, spoluhráči, nepřátelé a svět byly součástí fiktivního světa. Možná se nám nezamlouvá že právě fiktivní svět World of Warcraft by mohl mít pro vzdělanou, úspěšnou profesorku smysl. Smysluplnost nemusí plynout pouze z nárůstu firemních zisků nebo objevení nového léku na rakovinu. Smysluplnost nás naplní tehdy, když vidíme přímé následky naší snahy nebo činů.


Smysluplnost nás, například, zahřeje když máme možnost svému týmu udělit zpětnou vazbu a vidíme, jak se nad ní zamyslí a pokusí ji vložit do své práce. Nebo když vidíme jedinečnost a nezbytnost naší práce pro celek organizace / týmu / rodiny. Přesně tento pocit měla Nardi během působení v World of Warcraft - viděla jako její schopnosti a snaha pomáhají týmu dosáhnout společný cíl. I když byl jen fiktivní.



Autentičnost, experimentace a smysluplnost. Tři hlavní komponenty aktivní centrály pro výzkum. V následných příspěvcích se podíváme, jak dokážete i ve své organizaci aktivovat tyto ‘kouzelné’ nervová spojení pro firemní a osobnostní růst.




66 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page