top of page

Jak se stát odolnějším? 4 způsoby, jak zvýšit svoji resilience




Možná jste se už setkali s pojmem resilience. Tento anglický výraz, který se v našem jazyce používá stále častěji ve své originální podobě, můžeme přeložit jako odolnost či schopnost zvládat nepříznivé situace. A co v tomto případě představuje pojem odolnost? Pro někoho je to odolnost vůči pádům a neúspěchům. Pro někoho je to vytrvalost navzdory těmto nepříznivým okolnostem. V následujícím článku se dozvíte, proč je důležité budovat svou resilience a jak tuto schopnost posílit a upevnit.

Proč pracovat na své resilience?

Jak tedy správně uchopit pojem odolnost? Určitě budete souhlasit, že resilience je především kombinací obou výše zmíněných přístupů. Jednak potřebujeme být schopni pokračovat a nasbírat motivaci po neúspěchu, ale stejně důležité je dokázat se psychicky zocelit, aby nás nadmíru neovlivňovaly úpadky a neúspěchy. Podobně zní i oficiální definice od Americké psychologické asociace (APA).


A s tím souvisí také ta zásadní otázka – k čemu je resilience potřebná? Proti čemu bychom měli být odolní? Většina z nás musí být odolná proti pracovnímu stresu, požadavkům svých známých, okolí, společnosti či médií. Jiní z nás musí být odolní proti tragédii v osobním nebo pracovním životě, jiným nepříznivým situacím anebo i přírodním katastrofám. Přirozeně platí, že druh nepřízně, který nás zasahuje, ovlivňuje také naše vypořádávání se a následnou odezvu.


Resilience je jako náš osobní bankovní účet. Pravidelně na něj přistane částka, pro každého trochu jiná (tj. např. plat, který dostáváme jednou měsíčně). A ze zůstatku se pravidelně strhávají platby. Výše odolnosti se může den ode dne lišit. Stejně tak jako se liší u každého naše pravidelné platby – za elektřinu, plyn, potraviny apod. Tyto platby představují v analogii rezistence různé stresové situace, kterým musíme čelit.

Je pro nás nesmírně těžké, snažit se předcházet úbytkům z našeho resilience účtu. Většina situací které si vyžadují pevné nervy, jsou zcela mimo naši kontrolu. Proto nejspolehlivější nástroj, který máme na zachování pozitivní cifry na našem resilience účtu, je zvýšení své celkové resilience, tak abychom toho s chladnou hlavou zvládli víc. Díky několika malým změnám v našem životním stylu a díky perspektivě, dokážeme zvýšit náš "měsíční plat", a následně využít nepříznivé situace pro osobnostní a pracovní růst.


Můžete nám věřit, že s většinou těchto tipů už jste se nespočetněkrát setkali, a jejich pozitivní vliv na váš život rozhodně nekončí pouhým zvýšením vaší resilience.


1. Budujte vztahy mezi lidmi

Lidé jsou sociální bytosti. Pro optimální fungování potřebujeme každodenní interakce s různými skupinami lidí. Zaměřte se na kontakt s ostatními lidmi ve svém okolí. I když pracujete na dálku, vyhraďte si čas na kontakt s kolegy, zaměstnanci anebo klienty, abyste probrali vzájemné denní záležitosti. Když si s kolegy promluvíte o pracovních záležitostech, snížíte tím také napětí a další stres ve svých osobních vztazích - vaše rodina pravděpodobně nepotřebuje vědět o všem, co se ten den v práci stalo!


2. Ujasněte si svoje PROČ

Ať už se jedná o cíle v práci, v osobním životě, koníčky nebo dobrovolnictví - všichni potřebujeme něco, o co bychom mohli usilovat nebo co by podle nás mělo pozitivní dopad na svět anaši komunitu. Řešení obtížných situací je mnohem jednodušší, když jsme si vědomi toho, proč to děláme. Pamatujte, že váš cíl nemusí být spojený s problémem, se kterým se aktuálně potýkáte. Výhled na něco smysluplného nám biologicky snižuje vnímání ‘bolesti’ v problematických situacích. Stanovte si cíl, který vás ráno vytáhne z postele a večer vám vykouzlí spokojený úsměv na tváři.


3. Všechno je to o perspektivě

Je sklenice napůl plná, nebo napůl prázdná? Tento spor vedou optimisté s pesimisty snad od pradávna. Který pohled je podle vás lepší? Obojí je otázkou perspektivy. I nepřízeň osudu je často otázkou perspektivy. Zkuste se v daných situacích odpoutat od svých aktuálních emocí a podívat se na situaci z jiné perspektivy. Ačkoli souhlasíme, že v emočně vypjatých momentech to může být hodně náročné, alespoň pokus o získání nadhledu posílí tuto naši schopnost. Podobně jako sval, i resilience se musí trénovat. Pokuste se vzpomenout, jak jste v minulosti úspěšně zvládli podobně těžké situace, nebo si vybavte úspěchy, které by vám dodali sebevědomí při řešení daného problému.

4. Udělejte si čas sami na sebe

V pandemii a hektickém pracovním prostředí je nesmírně těžké stanovit si hranice pracovní doby – obzvlášť pokud pracujete na homeoffice. Nezapomínejte, že ‘time off’ vám následně zvyšuje produktivitu v práci a empatie ke kolegům a rodině. Proto nepokoušejte své hranice dlouhými pracovními hodinami a neustálým on-line režimem.


Opakování je matka moudrosti. Proto i zde musíme zmínit, že základ naší resilience je dostatečný a kvalitní spánek! Určitě jste už sami na sobě zpozorovali, že s nedostatkem spánku jste náchylnější na výbuchy emocí – ať už je to pláč nebo hněv. Tak si asi dovedete představit, jak obtížné je zvládání závažnějších překážek s nedostatkem spánku. Obzvlášť pokud je onen nedostatek dlouhodobý.

V neposlední řadě je vždy důležité vyhledat pomoc, pokud máte pocit, že se vám situace vymyká z rukou. Zjistěte si, jaké prostředky podpory jsou vám v rámci vaší organizace k dispozici. Prožívejte svůj volný čas se svými blízkými a nezapomeňte si udělat čas pro sebe. Rozhodně nesrovnávejte své potíže s potížemi svého okolí. Všichni jsme jedineční a každý boj je těžký pro své bojovníky. No s každým vybraným bojem jsme o něco zdatnější, odolnější a odvážnější. Právě proto je úspěšné zvládání obtížných situaci (aneb. resilience) klíčem ke dosažení osobnostního rozvoje.


Jak by jste podpořili #resilience ve svých kolektivech?


Zdroje

Building your resilience. (2021). Retrieved 15 June 2021, from https://www.apa.org/topics/resilience


Success Story - Character Lab. (2021). Retrieved 15 June 2021, from https://characterlab.org/tips-of-the-week/success-story-tips/


The Data-Driven Case for Vacation. (2021). Retrieved 15 June 2021, from https://hbr.org/2016/07/the-data-driven-case-for-vacation


The Science Behind the Powerful Benefits of Having a Purpose - Practical Neurology. (2021). Retrieved 15 June 2021, from https://practicalneurology.com/articles/2015-sept/the-science-behind-the-powerful-benefits-of-having-a-purpose




1 730 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page